• 0

Σκάλα Συκαμινέας

Καλώς ήρθατε στη Σκάλα Συκαμινέας

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Η Συκαμιά ανήκει στο Δήμο Μηθύμνης και βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Μήθυμνα, χτισμένη στις κατάφυτες από πεύκα και πλατάνια πλαγιές του Λεπέτυμνου. Τρία χιλιόμετρα βόρεια βρίσκεται η Σκάλα Συκαμνιάς, ένα χαρακτηριστικό ψαροχώρι και ο βορειότερος οικισμός του νησιού, που αντικρίζει τα μικρασιατικά παράλια.

Στη Συκαμιά βρίσκεται το πατρικό του Στρατή Μυριβήλη του πασίγνωστου Έλληνα συγγραφέα, το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Σκαμνιάς.

Στην Σκάλα Συκαμινιάς ο επισκέπτης θ’ απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα και «την Παναγιά τη Γοργόνα» εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα.

Πήρε το όνομά του από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας και έγινε γνωστό από το ομώνυμο συγγραφικό έργο του Στρατή Μυριβήλη. Στο λιμάνι υπάρχει και η μουριά ηλικίας 130 ετών, στην οποία καθόταν ο Μυριβήλης και αποκαλείται «Η μουριά του Μυριβήλη». Στον ίδιο χώρο που αγνάντευε ο Μυριβήλης μπορείτε και εσείς να απολαύσετε την θέα, δοκιμάζοντας τα θαλασσινά και τις σπεσιαλιτέ της ομώνυμης ταβέρνας.

Παραλίες της περιοχής είναι της Σκάλας Συκαμινιάς και της Κάγιας. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην θάλασσα και ψαρομεζέδες στις ταβέρνες της περιοχής στο λιμανάκι της Σκάλας Συκαμινιάς και της παραλίας της Κάγιας.

 Ιερός Ναός Παναγιάς της Γοργόνας
Στη Σκάλα Συκαμνιάς, ένα χαρακτηριστικό ψαροχώρι και ο βορειότερος οικισμός του νησιού, που αντικρίζει τα μικρασιατικά παράλια, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα και να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι «της Παναγιάς της Γοργόνας». Χτισμένο πάνω σε μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα, η Παναγιά η Γοργόνα – η Παναγιά των θαλασσινών – πήρε το όνομά της από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας σε ένα συγκινητικό «δέσιμο» θρησκειών και παραδόσεων. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του ομώνυμου λογοτεχνικού αριστουργήματος του διακεκριμένου Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.

 Λαογραφικό Μουσείο Συκαμινιάς
Στη Συκαμινιά (Συκαμινέα ή Σκαμνία) στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο Σκαμνιάς. Tα λαογραφικού χαρακτήρα εκθέματά του όπως οικιακά σκεύη, νομίσματα, ιστορικά ντοκουμέντα, έγγραφα και βιβλία, γνωρίζουν στον επισκέπτη το πρόσφατο Λεσβιακό παρελθόν.

 Σκάλα Συκαμινιάς
Η παραλία στην Σκάλα Συκαμινιάς είναι με βότσαλα και η θάλασσα είναι πολύ καθαρή. Μπορείτε να απολαύσετε το ούζο σας και τους ψαρομεζέδες στις ταβέρνες του λιμανιού της Σκάλας Συκαμινιάς.

 Κάγια
Η Κάγια βρίσκεται ανατολικά της Σκάλας Συκαμινιάς. Η παραλία είναι με βότσαλα και η θάλασσα πολύ καθαρή. Υπάρχουν και καταστήματα εστίασης στην παραλία.