• 0

Μυτιλήνη

Καλώς ήρθατε στη Μυτιλήνη

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Απλωμένη σε επτά λόφους, με το φρούριό της να ξεχωρίζει από μακριά, είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του νησιού και πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, η Μυτιλήνη μαγεύει τους επισκέπτες της από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.χ. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες ανέσεις. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά και τα ιστορικά μνημεία, χαρακτηρίζουν την πόλη και της προσδίδουν μια αριστοκρατική φινέτσα μοναδική στο χώρο του Αιγαίου.

Στην πλακόστρωτη Ερμού, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Ο δρόμος σφύζει πάντα από ζωή, αφού συγκεντρώνει καταστήματα κάθε είδους (μανάβικα, ιχθυοπωλεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών, κ.τ.λ.), και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Το ίδιο ισχύει και για την Προκυμαία, με τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια και το πλήθος των μαγαζιών ψυχαγωγίας και εστίασης.

Λίγο πριν την Ερμού, ξεχωρίζει για τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία το Ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, που διαθέτει σπάνια χειρόγραφα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μουσεία της πόλης. Στο παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Mουσείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.τ.λ.) και στο νέο κτήριο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους Ρωμαϊκούς Xρόνους. Στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζονται σημαντικά εκθέματα (εικόνες, ιερά σκεύη, κ.α.) που χρονολογούνται απο τον 13ο αι.

Πασίγνωστο είναι και το Mουσείο Θεοφίλου, που δημιουργήθηκε από τον φημισμένο Mυτιληνιό τεχνοκριτικό Στρατή Eλευθεριάδη και περιλαμβάνει 86 πίνακες του Θεόφιλου. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη-Teriade εκτίθενται τα λεγόμενα Mεγάλα Βιβλία (πρωτότυπα έργα τέχνης χειροποίητα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη), αλλά και έργα των Matisse, Miro, Picasso, Γιάννη Τσαρούχη καθώς και άλλων επώνυμων ζωγράφων. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Λεσβιακής Φορεσιάς και κεντήματος και την δημοτική Πινακοθήκη με μεγάλη συλλογή πινάκων ζωγραφικής. Ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι και το Αρχαίο Θέατρο στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Κυριακής, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Ενδιαφέρον κτίσμα της πόλης, αντιπροσωπευτικό της εποχής του (19ος αι.) είναι το Γενί Τζαμί, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων του Δήμου.

Στην Μυτιλήνη υπάρχουν αρκετοί Ιεροί Ναοί που πρέπει να επισκεφτείται. Όπως είναι ο Ι.Ν του Αγίου Θεράποντα, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων και λίγα χιλιόμετρα έξω απο την πόλη στο χωριό Καγιάνη (Ταξιάρχες) ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών.

Μόλις 5Χλμ απο την Μυτιλήνη βρίσκεται η Μόρια με το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και στην αντίθετη κατεύθυνση στον κόλπο Γέρας οι Ιαματικές πηγές που αξίζουν την προσοχή σας.

Από τις παραλίες της Μυτιλήνης, ξεχωρίζει η ειδικά διαμορφωμένη από τον ΕΟΤ πλαζ στα Τσαμάκια. Πλήθος τουριστών συγκεντρώνουν το καλοκαίρι και οι παραλίες κατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο, (Βίγλα, Νεάπολη, Κράτηγος). Μετά το αεροδρόμιο υπάρχει η παραλία της Χαραμίδας και λίγο μετά συναντάται το μαγευτικό κόλπο της παραλίας του Αγίου Ερμογένη. Στην αντίθετη έξοδο της πόλης υπάρχει το χωριό Παναγιούδα με την παραλία Φοινικόδασος που πήρε το όνομα τους απο τους πολλούς φοίνικες που υπάρχουν στην ακτή.

 Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει πληθυσμό 36.196 κατοίκους και έκταση 107.460 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Μυτιλήνη και περιλαμβάνει 9 Δημοτικά Διαμερίσματα: Μυτιλήνης, Αγίας Μαρίνης, Αλυφαντών, Αφάλωνος, Λουτρών, Μόριας, Παμφίλων,Παναγιούδας, Ταξιαρχών.

 Κάστρο Μυτιλήνης
Χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το κάστρο της Μυτιλήνης καταλαμβάνει έκταση περίπου 60 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου.

Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα της οικοδομικής δραστηριότητας των Γατελούζων που κυριάρχησαν στο νησί κατά την περίοδο 1355-1462 και των Οθωμανών που κατέλαβαν τη Λέσβο από το 1462 έως το 1912 ενώ από τη βυζαντινή φάση σώζονται σήμερα μόνο τρία τμήματα: μία βυζαντινή πυλίδα στη βόρεια πλευρά των τειχών, ο ανατολικός τοίχος του κεντρικού οχυρωματικού περιβόλου και η δεξαμενή στο μεσαίο κάστρο.

Η διάταξή του Κάστρου της Μυτιλήνης ακολουθεί τη μορφολογία της χερσονήσου. Διαιρείται σε τρία τμήματα: το Άνω Κάστρο, που είναι και η κύρια ακρόπολη του φρουρίου, το Μεσαίο Κάστρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατασκευάστηκε από τους Γατελούζους και το Κάτω Κάστρο, που το έχτισαν οι Τούρκοι.

Χώρος συνεχούς κατοίκησης το κάστρο, δέχτηκε πολλαπλές επισκευές και σταδιακά πολλές νέες εγκαταστάσεις. Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν το 1984 έφεραν στο φως ιερό Δήμητρας και Κόρης– με συλλατρεία της Κυβέλης- τεκμηριώνοντας την κατοίκηση της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Η κατασκευή του κάστρου άρχισε κατά την Βυζαντινή εποχή ( 483-565 μ.Χ. ), με την χρησιμοποίηση αρχαίου δομικού υλικού, ενώ η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε στα χρόνια της Ηγεμονίας των Γενουατών Γατελούζων ( 1355-1462 ). Χτίστηκε στα 1373 πολύπυργο, με επάλξεις και τάφρους από τον Γατελούζο ηγεμόνα Φραγκίσκο Α’. Το 1384 καταστροφικός σεισμός γκρεμίζει το κάστρο και κατόπιν τούτου επανοικοδομείται. Στην συνέχεια ενισχύεται με αμυντικά έργα ( νέες επάλξεις, αναχώματα, κανόνια ), ώσπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους το 1462.

Ακόμη και σήμερα διασώζεται το παλάτι των Γατελούζων, ένας τετράγωνος πέτρινος πύργος με εντοιχισμένη πλάκα όπου με ευδιάκριτα ανάγλυφα σχήματα παριστάνεται το οικόσημο των Γατελούζων και παραστάσεις Ρωμαϊκών μονομαχιών. Επίσης στην εξωτερική πύλη υπάρχει πλάκα με το οικόσημο των Παλαιολόγων. Στις επεμβάσεις και προσθήκες που ακολούθησαν από τους Τούρκους οφείλεται το κατώτερο βόρειο τμήμα της οχύρωσης. Για οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν πολλά κομμάτια που προέρχονται κυρίως από το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης το οποίο τότε βρισκόταν σε περίοδο παρακμής. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατασκευάστηκε επίσης ένα Τούρκικο Ιεροδιδασκαλείο, κτίσμα που σώζεται μέχρι σήμερα. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το 1912, το κάστρο παύει να έχει αμυντικό χαρακτήρα και χρησιμοποιείται ως στρατώνας. Μέσα στο κάστρο σώζονται υπόγειες στοές που διαδραμάτισαν τον ρόλο καταφυγίου για τα γυναικόπαιδα της πόλης σε περιόδους πολέμου, καθώς και υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 4.000κ.μ. Από τη δεκαετία του ’70 το κάστρο αποκτά τη λειτουργία μνημείου, επισκευάζεται και συντηρείται. Σήμερα διατηρημένο χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό 08:00-20:00 ή 08:30-14:30 εκτός Δευτερας
Είσοδος: Ολόκληρο 2,00 €, Μειωμένο 1,00€
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου. Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.) 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια μέρα τουρισμού
Τηλ: +30 22510 27970

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης Παλιό κτήριο
Παλιό κτήριο – Στο Παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ξετυλίγεται η ιστορία της Λέσβου από την Τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Χτίστηκε το 1912 από την οικογένεια Βουρνάζου σε ρυθμό εκλεκτικιστικό και αποτελείται από δύο ορόφους και ισόγειο.

Στον πρώτο όροφο του αρχοντικού φιλοξενούνται εκθέματα της Τελικής Νεολιθικής εποχής (κεραμική, εργαλεία και κοσμήματα από το σπήλαιο Αγ. Βαρθολομαίου) καθώς και της εποχής του Χαλκού (εργαλεία και δείγματα κεραμικής, κοροπλαστικής, μεταλλοτεχνίας από την προϊστορική Λέσβο και ειδικότερα από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής). Στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται, με χρονολογική σειρά, αντικείμενα του 10ου αι. π.χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ (δείγματα λεσβιακής κοροπλαστικής, κεραμικής, μεταλλοτεχνίας και υαλουργίας, ταφικά σύνολα, αναθήματα από αποθέτες ιερών, συλλογή λυχναριών και ειδωλίων, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα).

Στις δύο αίθουσες του υποστατικού εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη ναών (όπως τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Κλοπεδής), ιεροί νόμοι, γλυπτά καθώς και αναθηματικές επιγραφές που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή ως τη Ρωμαϊκή Εποχή. Τέλος στην αυλή τοποθετήθηκαν τα βαριά γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη σημαντικών κτιρίων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της Μυτιλήνης (ενεπίγραφες και ανάγλυφες στήλες, γλυπτά, βάθρα, βωμοί και αρχιτεκτονικά μέλη).

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08:30-15:00* (Δευτέρα κλειστό)
Είσοδος: Oλόκληρο €3, Μειωμένο €2
Βρίσκεται: Αργ. Εφταλιώτη 7
811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 22510 28032
Fax: 22510 20745

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης Νέο κτήριο
Νέο κτήριο – Σε μικρή απόσταση από το Παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή Κιόσκι βρίσκεται το νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Η ανέγερση του νέου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1995 ενώ το Μάρτιο του 1999 εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή» .

Η οποία επικεντρώνεται σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους ανάπτυξης της αρχαίας Λέσβου, δηλαδή από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να προσεγγίσει ο επισκέπτης την καθημερινή πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή του νησιού κατά τη συγκεκριμένη εποχή.

Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται σε δύο ορόφους, αποτελούν έξι αίθουσες με τη μόνιμη έκθεση και δύο αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένοι οι χώροι οδήγησε στον σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσης σε τρεις ενότητες. Στις τρεις αίθουσες του πρώτου ισόγειου ορόφου εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και κινητά ευρήματα από ρωμαϊκές επαύλεις, που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε στο λόφο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη, ενώ στους τρεις συνεχόμενους χώρους του δεύτερου ισόγειου ορόφου τοποθετήθηκαν γλυπτά (ανάγλυφα, πορτραίτα και ολόγλυφα).

Στις αίθουσες της περιοδικής έκθεσης, φιλοξενούνται εκθέματα που αναφέρονται σε ρωμαϊκά συμπόσια. Εκθέματα ανά θεματική ενότητα:

1) Ρωμαϊκές επαύλεις: α)Ψηφιδωτά δάπεδα από την «οικία του Μενάνδρου» (ΑΙΘ. Ι), β)Ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και κινητά ευρήματα από την «οικία του Τήλεφου» (ΑΙΘ. ΙΙ), γ)Ψηφιδωτά δάπεδα και κινητά ευρήματα από την «οικία του Ευρίπου» (ΑΙΘ. VI).
2) Γλυπτά: α)Επιτύμβια (νεκρόδειπνα, Θράκας ιππέας) και αναθηματικά ανάγλυφα (Διόσκουροι, Κυβέλη) (ΑΙΘ. ΙΙΙ), β)Αγαλμάτια θεών και πορτραίτα (ΑΙΘ. IV), γ)Αγάλματα θεών και επιφανών πολιτών (ΑΙΘ. V).
3) Εκθέματα με σημείο αναφοράς τα ρωμαϊκά συμπόσια (ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ).

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 08:30-15:00* (Δευτέρα κλειστό )
Είσοδος: Ολόκληρο €3, Μειωμένο €2
Βρίσκεται: 8ης Νοεμβρίου,
811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 22510 40223
Fax: 22510 20745

Μουσείο Έργων Θεοφίλου
Το Μουσείο Θεοφίλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, το 1965 ο TERIADE το δώρησε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.

Το κτίριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί σκοτωμένο, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Τα θέματα των πινάκων είναι παρμένα από την Ιστορία, Μυθολογία, Λαογραφία. Αναπαριστά επίσης σκηνές από την καθημερινή ζωή, ενδυμασίες, τοπία κ.ά. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης.

Ο ζωγράφος Θεόφιλος (1867-1934) γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βαρειά της Λέσβου, ο λαϊκός αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ επέδειξε σε νεαρή ηλικία ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, πάνω στη οποία απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του. Πολύ νέος δραπετεύει από τη Μυτιλήνη για τη Σμύρνη που είναι το οικονομικό κέντρο της Μικράς Ασίας. Δουλεύει στο ελληνικό προξενείο και παράλληλα ζωγραφίζει. Αργότερα εγκαθίσταται στο Βόλο και ζωγραφίζει σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής ενώ παράλληλα αναζητεί ευκαιριακές δουλειές και διασκεδάζει τους κατοίκους άλλοτε ντυμένος τσολιάς και άλλοτε Μεγαλέξανδρος. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του διαμένει στο Πήλιο. Το 1927 επιστρέφει στη γενέτειρά του Μυτιλήνη όπου και ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωγραφικής του. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας.

Η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου αλλά και η διεθνής προβολή του που ωστόσο σημειώνονται μετά το θάνατό του οφείλονται στον καταξιωμένο τεχνοκριτικό και φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) που με έξοδα του αναγείρει το 1964 το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Λέσβου.

Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό 08:30-15:00, Θερινό Τρίτη-Κυριακή 08:30-15:00 (Δευτέρα κλειστό)
Είσοδος: Ολόκληρο €2, Μειωμένο €1
Βρίσκεται: Βαρειά
811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 22510 41644

Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ
Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade , με έδρα τη Βαρειά της Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί δωρεά του Στρατή Ελευθεριάδη στο Υπ. Πολιτισμού. Η μόνιμη έκθεσή του στεγάζεται σ’ ένα διώροφο κτίριο που αποτελείται από 10 αίθουσες ανά όροφο.

Τόσο το περιεχόμενο του μουσείου, όσο και το κτίριο, είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας του ίδιου του δωρητή, αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την αρχική ιδέα και επίβλεψή του, με σκοπό να παρουσιάσει ενιαίο το εκδοτικό του έργο και να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο είδους μουσείου, που να συνδυάζει το λόγο με την εικόνα. Επίσης, τα σχέδια του κτιρίου έγιναν από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαννουλέλλη.

Μοναδικό στο είδος του, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων του, περιέχει αντίτυπα από το ανεπανάληπτο, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε παρουσίαση, περιοδικό «VERVE». Επίσης, τα «Μεγάλα Βιβλία», τα οποία θεωρούνται πρωτότυπα έργα τέχνης, τόσο από εκδοτικής άποψης, όσο και για τις λιθογραφίες που περιέχουν, όλα αριθμημένα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, υπογεγραμμένα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, Beaudin, Bonnard, Chagall, Giacometti, Gris, Gromaire, Laurens, Le Corbusier, Leger, Matisse, Miro, Picasso, Rouault, Vilon, τους σημαντικότερους ευρωπαίους εκφραστές της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα. Εκτίθενται επίσης οι λιθογραφίες που περιέχονται στα «Μεγάλα Βιβλία», καθώς η συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade από πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Κανέλλη, Ρόρρη και άλλων. Η συλλογή αυτή καθιστά το μουσείο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ακόμη και τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο δεν διαθέτουν παρά μόνο μικρά τμήματα από την αντίστοιχη σειρά αυτού του εκδοτικού έργου.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεσή του, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις εικαστικών τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την καλύτερη προβολή των εκθεμάτων του, έχει συνεργαστεί με δανεισμό έργων του με αντίστοιχους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως την Εθνική Πινακοθήκη, το Τελόγλειο Ίδρυμα, τη Νομαρχία Πειραιά, το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, τη Μονή Κίκκου στην Κύπρο, την Ιαπωνική Πρεσβεία και άλλα έγκυρα ιδρύματα και Οργανισμούς.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό 09:00 -14:00 & 17:00- 20:00, Χειμερινό 09:00-17:00
Είσοδος: 2€
Βρίσκεται: Βαρειά
81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.: 22510 23372
Fax: 22510 42855

Βυζαντινό Μουσείο
Τα εκθέματα του αποτελούνται από εικόνες ανεκτίμητης αξίας, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, ξυλόγλυπτα, βημόθυρα και παλιά λειτουργικά βιβλία. Η συλλογή των εικόνων απλώνεται χρονικά από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς τους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς.

Ιδρύθηκε το 1978 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Κλεομβρότου, στο κατάλληλο γι αυτό το σκοπό διαμορφωμένο ισόγειο του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων στην πλατεία του Αγίου Θεράποντος.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 – 13:00, (Κυριακή κλειστό)
Είσοδος: 2,00 €
Βρίσκεται: Πλατεία Αγίου Θεράποντος
81800 Μυτιλήνη,
Τηλ: 22510 28916

Mουσείο Λαϊκής τέχνης
Στεγάζεται στο κομψό κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου, στην προκυμαία της Mυτιλήνης. Tα λαογραφικού χαρακτήρα εκθέματά του, γνωρίζουν στον επισκέπτη το πρόσφατο Λεσβιακό παρελθόν. Παρόμοιου ενδιαφέροντος είναι και η ιδιωτική συλλογή της κ. M. Bλάχου με αναπαράσταση παραδοσιακού Λεσβιακού σπιτιού.
Λιγότερα

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 – 13:00, (Σαββάτο – Κυριακή κλειστό)
Είσοδος: €
Βρίσκεται:
81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Μουσείο Λεσβιακής φορεσιάς & κεντήματος
Στις αίθουσές του επί της οδού Κομνηνάκη, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ενδυματολογικού πλούτου, κεντήματα, υφαντά και εργόχειρα, χαρακτηριστικά του περασμένου αιώνα. Προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Λέσβου.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Δημοτική Πινακοθήκη
H Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό (Xαλίμ Mπέη), χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής.

Ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού και εικαστικών διαθέτει ο Δήμος Mυτιλήνης, μετά την οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Mυτιλήνης. Ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Eπιχείρηση Πολιτιστικής – Tουριστικής Aνάπτυξης του Δήμου και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο – Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. O Γιώργος Σίμος – Πετρής ήταν ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς της χώρας, ένας “διανοητής” της εικαστικής τέχνης, προσωπικός φίλος των μεγαλύτερων Eλλήνων ζωγράφων. Μετά το θάνατό του δώρισε την προσωπική του συλλογή, αποτελούμενη από 110 πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη (Aύγουστος του 1998), ενώ τη συλλογή συμπλήρωσε με νεότερη δωρεά της (Σεπτέμβριος 2001) η αδελφή του, Έλλη Σίμου.

Σήμερα η Συλλογή Πετρή που εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από 138 πίνακες ζωγραφικής, σπάνια χαρακτικά, βιβλία και γκραβούρες. Mεταξύ των άλλων στη Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα του Γιάννη Tσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Aντ. Πρωτοπάτση, του Oρ. Kανέλλη, του Πικάσο, του Mατίς, του Mόραλη, του Φασιανού, του Xρ. Mπότσογλου, χαρακτικά της Bάσως Kατράκη και μια σειρά από πίνακες πολλών άλλων σημαντικών Eλλήνων ζωγράφων.

Eκτός από την πολύ σημαντική συλλογή Πετρή, η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων όπως ο Στρ. Aξιώτης, ο Γ. Γαβαλάς, ο Γ. Πέρρος, ο I. Mουτζουρέλλης, ο Στρ. Aθηναίος, η K. Mεσσηνέζη, η M. Kαλλιπολίτου, ο Δημ. Kαραπιπέρης και άλλοι. Στα πλαίσια της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο ισόγειο του κτιρίου οργανώθηκε εργαστήριο συντήρησης πινάκων. Ήδη συντηρήθηκε η Συλλογή Πετρή και ακολουθεί η σταδιακή συντήρηση και των υπολοίπων πινάκων.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου
Βρίσκεται στο κέντρο της παλιού οικισμού της Μυτιλήνης. O ναός είναι μητροπολιτικός από τις αρχές τουλάχιστον του 18ου αιώνα και είναι διακριτός από μεγάλη απόσταση λόγω του μνημειώδους γοτθικού κωδωνοστασίου του. Χτισμένο του 1882 το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο έχει ύψος τριάντα τριών μέτρων και φέρει έντονα γοτθικά στοιχεία.

Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό του. Tο τέμπλο του είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα της μεταβυζαντινής ξυλογλυπτικής τέχνης στη Λέσβο. Tης αυτής τεχνοτροπίας είναι η Αγία Τράπεζα και ο αρχιερατικός θρόνος. Από τις φορητές εικόνες του τέμπλου ξεχωρίζει η δεσποτική εικόνα του Xριστού. Είναι εικόνα του 16ου αιώνα, στην οποία ο Xριστός παρίσταται σε προτομή, ευλογών με το δεξί χέρι και κρατώντας Eυαγγέλιο στο αριστερό. Πρόκειται για μικρασιατικό κειμήλιο και τοποθετήθηκε στο τέμπλο πρίν μερικές δεκαετίες προς αντικατάσταση παλιότερης.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντα
Εντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός του Αγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού, καίτοι η ιστορία του, με τη σημερινή του τουλάχιστον μορφή, μόλις ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το 1935.

Μέχρι το 1850 στο ίδιο σημείο υπήρχε μικρός ναός, αφιερωμένος επίσης στον Άγιο Θεράποντα, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου, του γνωστού “ξενοδοχείου” της Μυτιλήνης, το οποίο λειτουργούσε ακριβώς απέναντι από το σημερινό ναό.

Στα μέσα του 19ου αιώνα η επέκταση της Μυτιλήνης είχε δημιουργήσει πρόβλημα χωρητικότητας στο ναό, ο οποίος δεν κάλυπτε πλέον μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής. Τότε συνελήφθη το όραμα για την ανέγερση μιας νέας μεγαλύτερης εκκλησίας. Tο δύσκολο οικοδομικό έργο ανέλαβε ο Λέσβιος αρχιτέκτονας Aργύρης Aδαλής, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Mετσόβειο Πολυτεχνείο διετέλεσε βοηθός των δύο μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων της εποχής, του Θεόφιλου Xάνσεν και του Eρνέστου Tσίλερ. Ο ιερός ναός, αν και ημιτελής, άρχισε να λειτουργεί το 1900.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων
Σε ελάχιστη απόσταση από τη Μητρόπολη, βρίσκεται ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1795 για να αντικαταστήσει παλιότερο ναό, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο παλιότερος ναός ήταν η μητρόπολη της Μυτιλήνης, τουλάχιστον για κάποια περίοδο μετά την άλωση της Λέσβου από τους Οθωμανούς. H παράδοση ενισχύεται από το ότι στην ψηλότερη βαθμίδα του αρχιερατικού θρόνου έχει χαραχθεί το ψαλμικό χωρίο που συνήθως τοποθετείται στο ίδιο σημείο των θρόνων καθεδρικών ναών.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου
Βρίσκεται 6χλμ νότια της Μυτιλήνης, στο προάστιο Καγιάνι ή Ταξιάρχες. Οικοδομήθηκε το 1903 σε Βυζαντινό ρυθμό, σταυροειδή, με τρούλο Γοτθικού ρυθμού. Ο Ναός είναι πλούσιος σε ιερές εικόνες, σκεύη και τοιχογραφίες και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Γενί Τζαμί
Tο Γενί Tζαμί (το Nέο Tέμενος), σημαντικό για τη Μυτιλήνη ιστορικό μνημείο της τρίτης δεκαετηρίδας του 19ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης, κι ένα από τα χαρακτηριστικότερα της εποχής αυτής στον Ελλαδικό χώρο.

Από αρχιτεκτονική και αισθητική άποψη, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα της Μυτιλήνης, αντιπροσωπευτικό της εποχής του και της ενδιαφέρουσας οθωμανικής τέχνης που αναπτύχτηκε σ’ ελληνικό έδαφος και φτιάχτηκε από Ελληνικά χέρια, που άφησαν εμφανή τα σημάδια τους σ’ αυτή τη δημιουργία.Το Γενί Τζαμί, μετά τις εργασίες ανάπλασης και αναστήλωσης του, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου.

Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης
Βρίσκεται σε ύψωμα. μέσα σε ένα δασύλλιο από πεύκα, σε μικρή απόσταση δυτικά, από τον ανηφορικό δρόμο που διασχίζει τον Συνοικισμό και φτάνει ως την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το Θέατρο της Μυτιλήνης ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εφάμιλλο της Επιδαύρου και χωρούσε περίπου 15.000 θεατές.

Ο Δημήτριος Ευαγγελίδης έκανε την πρώτη ανασκαφική έρευνα το 1928. Δήλωσε τότε, ότι το Θέατρο της Μυτιλήνης ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εφάμιλλο της Επιδαύρου και χωρούσε περίπου 15.000 θεατές. O ίδιος, το 1958, επανέλαβε την έρευνα, κυρίως στο χώρο της ορχήστρας και της σκηνής.

H πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Mυτιλήνης χρονολογείται στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα εδώλια και τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν επί τόπου ή χρησιμοποιημένα σε δεύτερη χρήση για την οικοδόμηση του Kάστρου της Mυτιλήνης. Aπό το Aρχαίο Θέατρο Mυτιλήνης σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που χρονολογείται στα Yστερορωμαϊκά χρόνια. Tο σχήμα της ορχήστρας είναι κυκλικό με διάμετρο περίπου 24,20μ. H ορχήστρα ορίζεται από το εντελώς κατεστραμμένο κοίλο με τοίχο που έφερε ορθομαρμάρωση. H σκηνή διαιρείται από τρεις διαδρόμους. Στον μεσαίο βρέθηκε κτιστός οχετός για την απορροή των υδάτων. Στα δυτικά της ορχήστρας υπάρχουν δύο δωμάτια σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. Κατά τις ανασκαφές, αποκαλύφθηκαν ερείπια βωμού, αφιερωμένου στην ιέρεια Ποταμίλλη, της οποίας θρυμματισμένο και ακέφαλο βρέθηκε το μαρμάρινο άγαλμά της. Επίσης, βρέθηκε ένα χέρι αγάλματος σε υπερφυσικό μέγεθος και αποχετευτικό σύστημα με πήλινους σωλήνες. Όλα τα εδώλια που βρέθηκαν, είχαν αποσπασθεί από την αρχική τους θέση και πολλά είχαν μεταφερθεί και χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση διαφόρων κτισμάτων και ιδίως για την ανακαίνιση του φρουρίου από τους Γατελούζους.

Kατά την υστερορωμαϊκή περίοδο, όταν η Λέσβος βρισκόταν σε πνευματική άνθιση, το Θέατρο μετασκευάσθηκε. Tο πεταλόσχημο κοίλο του υπολογίζεται ότι, στη φάση αυτή, θα είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών. O Πλούταρχος, στο βίο του Πομπηίου (Πομπήιος, 42) διέσωσε την πληροφορία, ότι ο Pωμαίος στρατηγός κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 62π.Χ.- ενθουσιάστηκε τόσο από το Θέατρο της Mυτιλήνης και έδωσε εντολή να ανεγερθεί παρόμοιο θέατρο και στη Ρώμη. Έτσι, το Θέατρο της Μυτιλήνης χρησίμευσε για πρότυπο του περίφημου Πομπηιανού θεάτρου της Ρωμαϊκής πρωτεύουσας, που χτίστηκε στη Pώμη το 55 π.X. Kατά το 1968, ο τότε έφορος Aρχαιοτήτων B. Πετράκος προέβη σε αναστήλωση του περιφερειακού τοίχου της ορχήστρας καθώς και σε αποκατάσταση των δύο δωματίων δυτικά της ορχήστρας. Η ηχητική του ήταν και είναι υπέροχη.

Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. H Eφορεία είχε εισηγηθεί στις Kεντρικές Yπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού, από το 1994, την απαλλοτρίωση των ιδιωτικών οικοπέδων, όπου χωροθετείται το Aρχαίο Θέατρο Mυτιλήνης.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας
Τμήμα τοξοστοιχίας μήκους 170 μ., με 17 τόξα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης στη θέση Μόρια, είναι έργο πιθανώς του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου μ.Χ. αιώνα. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού που προμήθευε την πόλη ήταν 127.000 κ.μ. την ημέρα.

Σώζεται τοξοστοιχία μήκους 170 μ., με 17 τόξα. Κάθε άνοιγμα υποδιαιρείται σε 3 επάλληλα τόξα που στηρίζονται σε πεσσούς. Κάθε πεσσός έχει επίκρανο, με κυμάτιο και άβακα. Στην τοιχοποιία χρησιμοποιήθηκε το «έμπλεκτον» σύστημα. Οι πεσσοί και οι θολίτες των τόξων είναι από ντόπιο μάρμαρο.

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μυτιλήνης, είναι έργο πιθανώς του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου μ.Χ. αιώνα. Έχει έντονα κλασικιστικά στοιχεία, γι’ αυτό και θεωρήθηκε αδριάνειο. Κατασκευάσθηκε για τη μεταφορά νερού από τις άφθονες πηγές του όρους Ολύμπου μέχρι την αρχαία πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό: 1η Νοεμβρίου-31 Μαρτίου 2010: 08:30-15:00
Είσοδος: €
Βρίσκεται: Μόρια
81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.: +30 22510 22087

Ιαματικές Πηγές Κόλπου Γέρας
Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη στο βόρειο μυχό του κόλπου της Γέρας βρίσκονται τα «Θέρμα», Η θέση όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή είναι μία από τις πλέον προνομιακές ολόκληρης της Λέσβου.

Η γραφική εικόνα που παρουσιάζει με τους γύρω ελαιόφυτους λοφίσκους αλλά και τον καταπράσινο περίβολο, σε συνδυασμό με την ατελείωτη θέα του κόλπου της Γέρας, είναι μοναδική. Η εθνική οδός λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα «Θέρμα» την κάνει ακόμη πιο προσιτή σε όλους.

Τα λουτρά, κατασκευασμένα την εποχή της τουρκοκρατίας με ανατολίτικη αρχιτεκτονική, διατηρούν στον εσωτερικό τους χώρο, τα χαρακτηριστικά και την ατμόσφαιρα παλιών χρόνων. Τα νερά της πηγής εκβάλλουν σε δύο ομαδικούς, θολωτούς λουτήρες, ανδρών και γυναικών, ενώ στα πλάγια υπάρχουν οι κατάλληλοι αψιδωτοί χώροι για ατμόλουτρο και εισπνοοθεραπεία. Τα δύο ξεχωριστά διαμερίσματα, συνοδεύονται από χώρους αποδυτηρίων και ντους.

Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση του ιαματικού νερού της πηγής, διαπιστώνονται οι εξής ιδιότητές του: Θερμοκρασία 39,7 βαθμοί Κελσίου – Διαύγεια:τέλεια – Οσμή:καμία – Γεύση:υφάλμυρη Η πηγή αυτή συνιστάται εναντίον της πάσης φύσεως νοσημάτων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ρευματισμών, ψαμμιάσεως, αρθρίτιδας, βροχίτιδας, εντερικών νοσημάτων, ζαχαροδιαβήτη και νευρασθένειας. Η χημική σύσταση της πηγής είναι περίπου ίδια με αυτή του Λουτρακίου. Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθώς και χώρους άθλησης, τένις, μίνι σόκερ.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό
Είσοδος: €
Βρίσκεται: 81800 Μυτιλήνη,
Τηλ.:

 Πλαζ Τσαμάκια
Η πλαζ Τσαμάκια είναι μια οργανωμένη παραλία και βρίσκεται κάτω από το Κάστρο της Μυτιλήνης. Παρέχει όλες τις ανέσεις και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια (ποδήλατο, κανό, μπανάνα, κα.).

 Βίγλα – Νεάπολη – Κράτηγος
Κατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο βρίσκονται η παραλίες Βίγλα, Νεάπολη και Κρατηγος. Όλες τους είναι οργανωμένες παραλίες, που φημίζονται για τα καθαρά νερά τους και το όμορφο φυσικό περιβάλλον τους.

 Χαραμίδα
Ο κόλπος της Χαραμίδας βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την Μυτιλήνη, στο δρόμο μετά το αεροδρόμιο του νησιού. Είναι μια παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα. Κατά μήκος της πανέμορφης παραλίας έχουν δημιουργηθεί ξενοδοχειακές μονάδες, καφέ, εστιατόρια και εγκαταστάσεις, που προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

 Άγιος Ερμογένης
Η παραλία του Αγίου Ερμογένη ξεχωρίζει για τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά της και το καταπράσινο τοπίο, με τα πεύκα που φτάνουν μέχρι και την ακτή. Μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του, αλλά και να βρει όλες τις επιθυμητές ανέσεις στις μικρές τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Στην άκρη του κολπίσκου και πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, δεσπόζει το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη με το χαρακτηριστικό του τρούλο.

 Παναγιούδα – Φοινικόδασος
Με το γραφικό της λιμανάκι, η Παναγιούδα, 6 χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη, αποτελεί κατεξοχήν παραλιακό προάστιο της πόλης. Στην παράκτια περιοχή, λίγο βορειότερα της Παναγιούδας, βρίσκεται η θέση Φοινικόδασος. Εκεί δίπλα στην όμορφη παραλία υπάρχει συστάδα από φοινικόδεντρα, που έδωσαν στην περιοχή και το όνομα «Φοινικόδασος». Είναι μια παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα.