• 0

Γέρα – Πέραμα

Καλώς ήρθατε στο Γέρα – Πέραμα

Μπορούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε!

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια περιγραφή της πόλης και της ιστορίας της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα, τις παραλίες της περιοχής και τους χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου και υπηρεσίες, επιλέξτε από το μενού την επιλογή που θέλετε.

Απέχει 20 χλμ. από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Oι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία και τον αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια τουρισμό. Oι πανέμορφες πλατείες των χωριών της, με τα πλατάνια, τα ευρύχωρα καφενεία, το τουριστικό Πέραμα, η πλαζ της Eυρειακής, η μεγάλη αίθουσα με την βιβλιοθήκη Kουντουρά στον Σκόπελο, τα γραφικά της εξωκλήσια και τα παραδοσιακά κτίσματα – σπίτια και εργοστάσια – που την έκαναν γνωστή σ’ όλο το κόσμο, καλούν τον επισκέπτη. Ξακουστή είναι και για την παραγωγή του ούζου από το 1800 περίπου. Tα παλαιά κάστρα δηλαδή το Παλιόκαστρο, το Kαστέλλι του Παππάδου και το Kαστρί στο Mέτι, αποτελούν αξιοθέατα της περιοχής. Όμως αξίζει τον κόπο να θαυμάσει κανείς τις οροφογραφίες (1909) στο Αρχοντικό του Bρανά που φιλοξενεί και το σημερινό Δημαρχείο, καθώς και σε άλλα κτήρια της Γέρας.

Oι πανέμορφες πλατείες των χωριών της, με τα πλατάνια, τα ευρύχωρα καφενεία, το τουριστικό Πέραμα, η πλαζ της Eυρειακής, η μεγάλη αίθουσα με την βιβλιοθήκη Kουντουρά στον Σκόπελο, τα γραφικά της εξωκλήσια και τα παραδοσιακά κτίσματα – σπίτια και εργοστάσια – που την έκαναν γνωστή σ’ όλο το κόσμο, καλούν τον επισκέπτη. Ξακουστή είναι και για την παραγωγή του ούζου από το 1800 περίπου. Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν δυο βιοτεχνίες παραγωγής ούζου. Επίσης, στην περιοχή παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο γλυκά, κυρίως σιροπιαστά όπως ο «μπακλαβάς».

Αξίζει να επισκεφτείτε το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Αρχιπέλαγος, το οποίο είναι ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Παπάδου λειτούργησε αδιάλειπτα ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου, ώσπου το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εταιρίας Αρχιπέλαγος που ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της αναστήλωσης και της μετατροπής του σε μουσείο.

Λίγα χιλιόμετρα από την Γέρα στο δήμο Ευεργέτουλας υπάρχει ο υδροβιότοπος, ο οποίος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών, εντόμων και την ακριβοθώρητη πια ενυδρίδα (Βίδρα Lutra lutra). Ορισμένα είδη από αυτά χαρακτηρίζονται από τη σπανιότητά τους.

Το Πέραμα, παρουσιάζει τις περισσότερες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, με γραφικές ταβέρνες παραδοσιακή κουζίνα και μπαρ που σφύζουν από νεολαία. Από εδώ ξεκινά ένας δρόμος με κατεύθυνση το στόμιο του κόλπου. Εκεί υπάρχουν οι πολύ όμορφοι ψαράδικοι οικισμοί, το Μάρμαρο, οι Πύργοι, ο Αύλωνας και τα Φτέλια, με γραφικές ταβέρνες, που σερβίρουν νόστιμους θαλασσινούς και άλλους μεζέδες, ενώ μπορείτε ν’ απολαύστε το κολύμπι στις περιοχές Eυρειακή, Γυάρια, Tάρτι, Aμπάρια του κόλπου Γέρας, το ψάρεμα σε όλη την περιοχή έξω από το στόμιο του κόλπου και το σερφινγκ μέσα στο κόλπο Γέρας. Η περιοχή του Καρυώνα προσφέρεται για πεζοπορία με θέα στον κόλπο της Γέρας. Και αγροτικός δρόμος που βγάζει στο «Σορόκο», αποτελεί μια όμορφη δασική περιοχή με καταπληκτική θέα.Για μπάνιο επιλέξτε μια παραλία στην Ευρειακή και το Τάρτι.

 Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία
Ο Δήμος Γέρας έχει πληθυσμό 6.985 κατοίκους και έκταση 86.350 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι ο Παππάδος και περιλαμβάνει 6 Δημοτικά Διαμερίσματα: Παππάδου, Μεσαγρού, Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Σκοπέλου. Tα έξι χωριά αναπτύσσονται αρμονικά και μέσα στην τουρκοκρατία χτίζονται οι πανέμορφες ξυλόστεγες βασιλικές με τα αριστοτεχνικά τέμπλα όπως ο Άγιος Eρμόλαος, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Μαγδαληνή με τους ξενώνες και τα λαγούμια της (τέλη 19ου αι.) και η Ζωοδόχος Πηγή με το μαρμάρινο του 1796 τέμπλο της. Oι Τούρκοι έμεναν κυρίως στο Σκόπελο.

Τα ελαιοτριβεία (με αρχαιότερο του Φιδέλε το 1863) αντικαθιστούν τους ζωοκίνητους ελαιόμυλους. Tο Πέραμα το «επίνειο» της Γέρας απέκτησε μοναδικά βιομηχανικά κτίρια όπως σαπωνοποιεία, ελαιοτριβεία και ταλκομηχανές, ενώ σαν λιμάνι, εξυπηρετούσε όλη τη περιοχή. Bασικό κτιριακό συγκρότημα της περιοχής το βυρσοδεψείο και δίπλα του ο γραφικός τώρα ανεμόμυλος χτισμένος πριν το 1830. Mετά το 1922 οι πρόσφυγες ίδρυσαν σ’ αυτό το λιμάνι το έκτο χωριό της Γέρας, το Πέραμα. Tότε περιφέρεται και στα χωριά ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Έργα του έμειναν μόνο στο παλιό φούρνο του Mεσαγρού (χτισμένος στα 1922) αφού όλα τα άλλα αποτοιχίστηκαν.

 Ελαιοτριβείο – Μουσείο Αρχιπέλαγος
Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Παπάδου λειτούργησε αδιάλειπτα ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου, ώσπου το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εταιρίας Αρχιπέλαγος – ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού με σημαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο του Αιγαίου – που ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της αναστήλωσης και της μετατροπής του σε μουσείο.

Η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του ιστορικού ελαιοτριβείου σε Μουσείο, ολοκληρώθηκε το 2005. Το αναστηλωτικό έργο διήρκεσε τρία περίπου χρόνια (2006-2009) και έγινε με κάθε σεβασμό στη λιτή αρχιτεκτονική των κτηρίων. Παράλληλα, επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής του λαδιού. Συντηρήθηκαν επίσης υποδειγματικά, στα Εργαστήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, τα 112 λογιστικά βιβλία του ελαιοτριβείου, που συγκροτούν ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα ανάλογα αρχεία που σώζονται. Τέλος, δημιουργήθηκε μια μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την αναστήλωση του μνημείου, που φιλοτέχνησαν και προσέφεραν στην Εταιρεία Αρχιπέλαγος κορυφαίοι Έλληνες Ζωγράφοι.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό 10:00 – 18:00, Χειμερινό 09:00 – 16:00
Είσοδος: €
Βρίσκεται: Παπάδος Γέρας
811 06 Λέσβος
Τηλ.: 22510 82007

 Φούρνος Μεσαγρού
Ο φούρνος στο Μεσαγρό (πρώην φούρνος Μαρμαρέλλη – Χατζηκωνσταντή) ανήκει από το 1985 στο Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στον οικισμό του Μεσαγρού. Εντάσσεται στα μνημεία παραγωγής και εμπορίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα που κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνα και λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του 1970 σαν φούρνος.

Στο βόρειο τοίχο του υπάρχει τοιχογραφία του Θεόφιλου διαστάσεων 3.60 x 3.50 μ., και χρονολογείται γύρω στην δεκαετία του 1930 και παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού. Στο εσωτερικό παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς την διαμόρφωση του χώρου (παραδοσιακός τρόπος παρασκευής άρτου) με το χαρακτηριστικό πατάρι-ζυμωτήρι. Η αποκατάσταση του κτίσματος έγινε με σκοπό να λειτουργήσει σαν μικρό λαογραφικό Μουσείο.

Ώρες λειτουργίας: Θερινό , Χειμερινό 08:30 – 15:00
Είσοδος: €
Βρίσκεται: Μεσαγρός Γέρας
811 06 Λέσβος
Τηλ.: 22510 82007

 Υδροβιότοπος Ντιπί-Λάρσος
Μεγάλης οικολογικής σημασίας για την περιοχή Ευεργέτουλα, είναι το υγροτοπικό σύστημα του έλος Nτιπίου – Λάρσου μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα στο Αιγαίο. O υγροβιότοπος Nτιπί-Λάρσος στις εκβολές του φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών, εντόμων και την ακριβοθώρητη πια ενυδρίδα (Βίδρα Lutra lutra). Ορισμένα είδη από αυτά χαρακτηρίζονται από τη σπανιότητά τους. Τα νερά των παραποτάμων των πηγών, δημιουργούν περιοχές φυσικού κάλλους, δίνοντας την δυνατότητα στην περιοχή να ενταχτεί, επίσης στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κατάλογο «Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης» του Δικτύου NATURA 2000.

Το έλος Ντιπί – Λάρσος καλύπτεται σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας των στάσιμων νερών, από πυκνότατους και αδιάβατους καλαμώνες. Συνυπάρχουν υδρόφυτα και άλλα ελόφυτα, με τα νεροκάλαμα να παρουσιάζεται ως η μόνη ουσιαστικά ανεπτυγμένη από πλευράς χλωριδικής σύνθεσης και χωρικής εξάπλωσης. Στις ελεύθερες επιφάνειες και στους εποχιακούς ή μόνιμους νερόλακκους αναπτύσσονται τα σπάνια είδη. Η μεγαλύτερη έκταση της παράκτιας ζώνης στο Κόλπο της Γέρας καλύπτεται από αμμονιτρόφιλη βλάστηση.

 Ευρειακή
Η Ευρειακή βρίσκεται στον κόλπο της Γέρας, λίγο πριν το Πέραμα. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας εδώ καθώς το τοπίο του κόλπου θα σας μαγέψει. Τα νερά είναι ρηχά και γενικά υπάρχουν αρκετοί κόλποι – παραλίες στον κόλπο της Γέρας.

 Τάρτι
Το Τάρτι βρίσκεται έξω από τον κόλπο της Γέρας, στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου πελάγους. Είναι μια πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά η οποία βρίσκεται στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου. Kάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, που, εκτός όλων των άλλων, απολαμβάνουν και τα φρέσκα ψάρια, που σερβίρονται άφθονα στις γραφικές ψαροταβέρνες. Η παραλία είναι οργανωμένη.